Biolodzy na Uniwersytecie Łódzkim

Z wielkim podekscytowaniem przyjęliśmy wiadomość, że wraz z Panią Joanną Kucharek oraz Panią Agnieszką Nawrocką wybierzemy się na Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UŁ oraz do łódzkiej Palmiarni.

Na początku naszej wyprawy udaliśmy się do właśnie do  Palmiarni. Mogliśmy obserwować tam różne rodzaje roślin. Najciekawsze z nich to muchołówki i dzbaneczniki. Nie zabrakło sukulentów, wielu rodzajów kaktusów, kwiatów takich jak storczyki czy anturium oraz palm. Urzeczeni pięknem świata i jego różnorodnością, postanowiliśmy wesprzeć naturę i ochoczo, ale z umiarem, karmiliśmy rybki oraz żółwie.  

Potem pojechaliśmy na wykład na Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Tematem przewodnim prelekcji były drobnoustroje. Z wielką uwagą wysłuchaliśmy opowieści o świecie bakterii, by potem zastosować wiedzę w praktyce. Najważniejszymi punktem, jak i zarazem najciekawszym, było barwienie metodą grama. Każdy miał możliwość zrobienia własnego preparatu z takich substancji jak: drożdże kuchenne, sok z kiszonej kapusty czy też jogurt. Nanosiliśmy małą ilość płynu na szkiełko, odstawialiśmy do przeschnięcia i przesuwaliśmy je nad palnik. Następnie musieliśmy dodać kolejno: fiolek krystaliczny, płyn Lugola, etanol oraz fuksynę. Wszystko to, by uzyskać gotowy preparat do obserwacji. Była to idealna okazja to zabłyśnięcia naszymi zdolnościami mikroskopowania.

Ten dzień był pełen wrażeń i nowych doświadczeń. Jak przystało na biologów, zgłębialiśmy piękno świata – tego widocznego gołym okiem, jak i pod mikroskopem. Dziękujemy za możliwość odbycia tej wyprawy.

Aleksandra Majcher