Frankofonia w Szkołach Pijarskich

Frankofonia czyli święto języka francuskiego na całym świecie, które obchodzone jest w marcu. Początkowo był to tylko 20 marca, oficjalny Dzień Frankofonii, obecnie liczne wydarzenia związane z językiem francuskim mają miejsce przez cały miesiąc.

My rozpoczęliśmy świętowanie Frankofonii poprzez organizowanie różnych konkursów: plastycznego „Ma France” (Moja Francja) w technice kolaż/fotomontaż (Anna Rzepecka, Małgorzata Wiśniewska), oraz wiedzy na temat Francji „Tour de France” (kultura, historia, georafia, turystyka, kuchnia)  na dwóch poziomach: gimnazjalnym i licealnym (Małgorzata Wiśniewska) – w tym konkursie uczestniczyły też inne łowickie szkoły: Gimnazjum nr4, Gimnazjum nr2 oraz I LO im.Chełmońskiego. W sumie, w konkursie uczestniczyło 44 uczniów.

Podsumowanie konkursów i wręczenie nagród, ufundowanych przez Pijarskie Szkoły, Ambasadę Francji(www.institutfrancais.pl) oraz wydawnictwo Nowelaz Poznania (www.nowela.pl ), nastąpiło podczas Dnia Bretońskiego, który odbył się 4 kwietnia w Pijarskich z udziałem dwóch gości: pana Denis Gérard, z Ambasady Francji, który gościł u nas w ramach projektu „ Łódzkie bardziej francuskie” (dawniej” Wędrowny lektor języka francuskiego”) po raz drugi i prowadził zajęcia językowe wokół kultury, atrakcji turystycznych i kuchni bretońskiej oraz pana Jacky Dahuron, który przyjechał do nas prosto z Francji, z naszego miasta partnerskiego Montoire sur le Loir, specjalnie po to, aby poprowadzić warsztaty tradycyjnych tańców bretońskich takich jak andro, hanter dro, cercle circassien i chapelloise. Otrzymaliśmy również materiały nt Bretanii z Office de Tourisme z Rennes WWW.tourisme-rennes.com, które będzie można oglądać na wystawie obok pracowni języka francuskiego.

Uczniowie, na co zwracali uwagę nasi francuscy goście, bardzo aktywnie uczestniczyli w zajęciach, ucząc się o Bretanii bezpośrednio od prawdziwych Bretończyków. Atrakcją tego dnia były również autentyczne smakołyki bretońskie, przywiezione przez pana Jacky’ego z Bretanii – palets bretons (ciasteczka maślane), gavottes (ciasteczka-naleśniczki) czy caramels (cukierki toffi).

Korzystając z okazji, chciałabym wspomnieć o kolejnym, francuskim wydarzeniu, które będzie miało miejsce 1 czerwca- jest to Marathon Photo czyli konkurs fotograficzny, o skali krajowej, organizowany przez Instytut Francuski w Warszawie (www.institutfrancais.pl), którego będę koordynatorem w Łowiczu we współpracy z Łowickim Domem Kultury oraz Wydziałem Promocji Miasta.

Język francuski, to moja pasja, i możliwość dzielenia się nią z młodzieżą, ich radość i zapał, stanowią dla mnie rekompensatę za trud włożony w organizację tego typu przedsięwzięć. Tym bardziej, że miłośników języka francuskiego i bogatej kultury Francji w Łowiczu wciąż przybywa.

Dziękuję wszystkim osobom, które pomogły mi w organizacji tego wyjątkowego wydarzenia, jakim był Dzień Bretoński.

Małgorzata Wiśniewska