Młodzi technicy żywienia

Zdjęcie użytkownika Pijarskie Szkoły Królowej Pokoju w Łowiczu.Warsztaty kulinarne prowadzone dnia 9 kwietnia 2018 roku w nowocześnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej znajdujące się na terenie ZSP nr2 w Łowiczu były niesamowitym przeżyciem dla uczniów klasy III d. Młodzi uczestnicy zapisywali swoje spostrzeżenia w sprawozdaniach.

„W pracowni czekała na nas nauczycielka i uczniowie z klasy drugiej o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych. Podzielono nas na pięć grup w, których zostały przydzielone różne zadania kulinarne. W mojej grupie robiliśmy pyszny „Shrekowy” koktajl. Ja siekałam natkę pietruszki , a w tym samym czasie Julka i Ernest kroili dwie cytryny. Później dodaliśmy cukier i wlaliśmy wodę do blendera, wszystko wymieszaliśmy, a następnie spróbowaliśmy naszego koktajlu. Był przepyszny. ”
Kornelia Cisak

„Na moim stanowisku robiliśmy smaczne ciastka. Musieliśmy rozwałkować ciasto i wycinać wzory przy pomocy foremek. Wycięte ciastka włożyliśmy do piekarnika. Potem je udekorowaliśmy. Bardzo mi się podobały zajęcia kulinarne.”
Wiktoria Wiśniewska

„Robiłyśmy przepyszny koktajl z truskawek, malin, mleka i cukru. Wszystkie produkty wrzuciliśmy do miksera i wymieszałyśmy. Następnie przelałyśmy koktajl do dzbanka i próbowałyśmy go. Bardzo nam smakował.”
Iza Przybysz

„Moja grupa miała za zadanie zrobić mini pizzerinki. Najpierw pokroiliśmy pieczarki i wędlinę ,a następnie starliśmy ser. Potem przygotowaliśmy ciasto na podstawę pizzy i położyliśmy ją na wysmarowanej olejem blasze. Na ciasto położyliśmy przecier pomidorowy i posypaliśmy przyprawami. Następnie położyliśmy na pizzę wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Zrobiłyśmy aż 5 takich porcji.”
Blanka Pawlak

„Moja grupa przygotowała sałatkę owocową. Do jej wykonania użyliśmy :bananów, brzoskwiń, winogron, ananasa ,jogurtu i miodu. Wszystkim smakowała przepyszna sałatka. Przygotowanie potraw to wspaniała zabawa.”
Aleksy Graczyk

„Po zakończeniu pieczenia wszyscy wspólnie zasiedliśmy do stołu. Każdy z nas mógł spróbować i delektować się smakołykami. Warsztaty zakończyły się prezentacją na temat zdrowego żywienia. Dzisiejszy dzień wszyscy będziemy bardzo miło wspominać.”
Agata Ciesielska