W tym semestrze dwie klasy drugie naszego gimnazjum miały przyjemność odwiedzić Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta oraz uczestniczyć w warsztatach gastronomicznych. Udaliśmy się tam pod opieką Pani Eweliny Kwaczyńskiej – klasa IIb 20 listopada natomiast klasa IIa 27 listopada. W każdej z klas utworzyło się siedem grup – każda grupa musiała przygotować przepisy wybranych potraw oraz ustalić plan działania. Kiedy weszliśmy do sali, w której mieliśmy pracować, przygotowaliśmy się do gotowania- każdy musiał mieć strój roboczy, czyli biały podkoszulek, chustkę lub czapkę na głowę oraz fartuch. Wszyscy zajęliśmy szybko nasze stanowiska i przystąpiliśmy do pracy. Potrawy, które robiliśmy, były bardzo różne i czasami mało spotykane. Przyrządziliśmy różnorodne ciasta, babeczki, sałatki, zapiekanki, pizze, jednak największym zaskoczeniem były krewetki przygotowane przez nasze koleżanki z IIb oraz pieczone jabłka z sosem karmelowym, autorstwa chłopców z IIa. Wszystko przygotowywaliśmy pod czujnym okiem Pani Jadwigi Wiśniewskiej oraz starszych kolegów i koleżanek z tamtejszej szkoły, którzy chętnie służyli nam radą i pomocą. Nie dość, że mieliśmy okazję samodzielnie coś ugotować, dowiedzieliśmy się też wszystkiego, co się z tym wiąże m. in. jak próbować dań, jak je podawać, jak zachować porządek na miejscu pracy. Jednak największe poruszenie wywołała prezentacja różnych sposobów ozdabiania dań, podczas której dowiedzieliśmy się jak zrobić piękne róże ze skórki pomidora, myszkę z rzodkiewki, kwiat z selera oraz niesamowitego łabędzia z jabłka. Po zakończeniu pracy wszystkie dania ustawiliśmy na długim stole, tak żeby każdy mógł je zobaczyć oraz skosztować. Wszyscy byli bardzo zasmuceni, kiedy trzeba było wrócić do szkoły.
Chcielibyśmy podziękować Panu Dyrektorowi Janowi Sałajczykowi, naszej opiekunce i instruktorce Pani Jadwidze Wiśniewskiej oraz starszym kolegom i koleżankom za wspaniałe warsztaty, pomoc i rady, którymi nam służyliście, cierpliwość oraz nowe doświadczenia, które dzięki Wam zdobyliśmy. Dziękujemy też Pani Ewelinie Kwaczyńskiej, która podjęła się opieki nad nami podczas kursu. Gdyby nie Pani zaangażowanie, pomoc oraz dopilnowanie naszych obowiązków te warsztaty na pewno nie byłyby tak owocne! Dziękujemy i mamy nadzieję, że uda nam się powtórzyć to wspaniałe przeżycie. Dzięki tym warsztatom zyskaliśmy nowe umiejętności, a kto wie, może niektórzy z nas odkryją w sobie pasje kulinarną? Dziękujemy!
Klasy IIa i IIb