Tradycyjne potrawy wigilijne

16 grudnia o godzinie 8.00 wsiedliśmy do autokaru (klasa III a i II a) i pojechaliśmy do Bednar oddalonych od Łowicza o około 10 km. Po 15 minutach dojechaliśmy do Karczmy Bednarskiej – restauracji, która była celem naszej wycieczki. 

Na początku mieliśmy pogadankę na temat polskich tradycji związanych z kolacją wigilijną. Potem z pomocą pań kucharek piekliśmy pierniczki i ciasteczka maślane. 

Następnym daniem były uszka do barszczu oraz pierogi, które były wypełnione kapustą i grzybami. Ciasto wyrabialiśmy rękoma. Masa była ciepła, miękka i fajna chociaż przyklejała się do dłoni.

Później wykonywaliśmy sałatkę warzywną. Inna grupa przygotowywała śledzie pod pierzynką. 

Ostatnim zadaniem było ozdabianie pierniczków. Za pomocą lukru robiliśmy różne wzorki na ciastkach i posypywaliśmy je ozdobną posypką.

Na koniec wszyscy zasiedliśmy do pięknie nakrytego stołu, by móc spróbować przygotowanych dań.

Wycieczka ta bardzo mi się podobała, ponieważ lubię gotować. W przyszłości chciałabym założyć własną restaurację. Kto wie, może to się kiedyś zdarzy?

Hania Lemańska, klasa III a