Uczniowie Pijarskiego LO na zajęciach w Instytucie Nauk o Żywności

 27 lutego grupa uczniów liceum rozszerzających chemię wybrała się do Instytutu Nauk o Żywności, Katedra Chemii SGGW w Warszawie, wraz z paniami: Jolantą Kosiorek i Agnieszką Maciągowską, by wziąć udział w laboratorium z miareczkowania alkacymetrycznego.

Mogliśmy samodzielnie przeprowadzić miareczkowanie roztworu zasady sodowej mianowanym roztworem kwasu szczawiowego, który również samodzielnie przygotowywaliśmy.

Naszym zadaniem było oznaczenie zawartości wodorotlenku sodu w wydanej próbce. W tym celu przećwiczyliśmy sposoby obliczania stężenia molowego roztworu, co z pewnością przyda nam się na lekcjach chemii, a niektórym również na studiach.

Zajęcia w pracowni chemicznej na wyższej uczelni to świetny sposób poznania zasad pracy laboratoryjnej.

Małgorzata Kosiorek

Kl. 2 BCh