Z wizytą w piekarni Dziadka Oliwiera

20 września uczniowie klasy trzeciej wybrali się do piekarni. Oto ich wrażenia:

„Gdy dotarliśmy do piekarni najpierw pokazano nam mieszalnik, który służy do połączenia składników ciasta. Potem musieliśmy poczekać, aż ciasto trochę urośnie. Wyrośniętą masę jeden z piekarzy brał i ważył tak, aby było 57 dekagramów. Drugi piekarz formował ciasto i wrzucał do 100 foremek. Potem znów musieliśmy poczekać pół godziny. 

Po minionym czasie zobaczyliśmy, jak pan polewał wodą ciasto włożone do foremek i wkładał chlebki do pieca. Później oglądaliśmy krojenie chleba i zawijanie go w folię. Dzięki uprzejmości piekarzy mogliśmy zjeść pyszne bułki i pączki.  Zostaliśmy również zaproszeni przez dziadka Oliwiera do oglądania wkładania i przekładania chleba z jednej do drugiej komory wielkiego pieca. Chleb wkładano na 40 minut. 

Ta lekcja w piekarni była bardzo ciekawa, wszystkim się podobała oraz nauczyła nas, aby szanować chleb.”

Ola Wielgomas, Marysia Kolos, Zuzia Pawłowska i Agatka Kuźma –  klasa III